Connect with us

Automotive

Malaysia Tiada Dasar EV Jelas Selain Kecualikan Cukai

Published

on

Cadangan kerajaan untuk memberikan pengecualian cukai import, eksais dan cukai jalan kepada kenderaan elektrik seperti yang dibentangkan dalam Belanjawan 2022 Oktober lalu, disambut baik oleh syarikat pengeluar dan pengguna. Model pertama yang diperkenalkan selepas itu, Hyundai Kona Electric, telah memanfaatkan kelebihan ini dan tercermin daripada harga yang dikenakan.

Bagaimanapun, harga bukanlah satu-satunya perkara yang akan mempengaruhi penerapan penggunaan umum terhadap EV. Ada banyak perkara lain mempengaruhi, misalnya pengilangan dan pemasangan EV dan prasarana pengecasannya. Dan, menurut pemerhati industri, tanpa kerangka dasar yang jelas, Malaysia akan terus ketinggalan dalam penerapan berkenaan, lapor The Edge.

Menurut presiden Kelab Pemilik Kereta Elektrik Malaysia, Datuk Shahrol Halmi, walaupun pengecualian cukai akan membantu meningkatkan permintaan dan menggalakkan pelaburan terhadap pembangunan prasarana pengecasan pantas, tempoh kelayakan dua tahun yang dikenakan tersebut akan menghalang pemain luar untuk masuk ke sini. “Had dua tahun itu akan menghalang syarikat seperti Tesla untuk masuk, dan ini merugikan, memandangkan mereka cemerlang dalam membangunkan prasarana pengecasan,” jelas beliau.

Tesla sudah pun mempunyai kehadiran di rantau Asia Tenggara di Singapura, di mana syarikat itu menjual Model 3 dan mengendalikan tiga stesen pengecasan pantas Supercharger. Walaupun stesen berkenaan hanya terhad untuk kenderaan Tesla sahaja, syarikat itu merancang untuk berlahan-lahan membuka rangkaian Supercharger itu untuk EV lain, dan telah menjalankan program ujian di Norway.

Ini ditambah dengan tiada arah tuju jelas berkaitan prasarana pengecasan. Walaupun kerajaan telah menyediakan pelepasan cukai sehingga RM2,500 bagi individu yang membeli pengecas untuk di rumah, masih belum tahu sama ada syarikat penyedia juga akan diberi insentif untuk melabur dalam membangunkan stesen pengecasan awam.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad pula menyatakan yang pihaknya berterima kasih terhadap pengecualian cukai yang diberikan itu, yang akan menjadi pemangkin kepada pengeluar untuk memasang EV di Malaysia. “Bagaimanapun, pembangunan prasarana dan ketersediaan stesen pengecasan juga mesti dibangunkan dan ada di seluruh Malaysia,” ujarnya.

Mungkin hal yang sedikit baik daripada semua ini adalah kita sudah ada pergerakan berkaitan itu, dengan ironinya syarikat petroleum yang menjadi pelopor. Shell bekerjasama dengan Porsche dan BMW untuk memasang stesen pengecasan pantas di sepanjang Lebuhraya PLUS untuk memenuhi keperluan penggguna. Petronas juga melakukan hal sama dengan Mercedes-Benz. Kedua-duanya dijangka selesai menjalankan ujian tersebut pertengahan tahun depan.

Pengarah Eksekutif Eclimo, sebuah pengeluar motosikal elektrik dan bateri, Datuk Dennis Chuah berkata, pengilangan kenderaan elektrik akan memerlukan “teknologi perubahan baru” dan berpotensi membentuk semula beberapa industri dan mewujudkan peluang ekonomi.

“EV tidak sama dengan kenderaan enjin biasa. Sebahagian besar kenderaan ini terdiri daripada komponen elektrikal dan teknologi. Untuk menyokong ini, Malaysia memerlukan lebih banyak orang dalam kajian, kejuruteraan, kepakaran teknologi inovatif serta pembangunan rekaan kenderaan dan teknologi bateri.

“Pendidikan memainkan peranan penting. Kita perlu fokus terhadap latihan dan meningkatkan kemahiran pekerja dalam sektor automotif untuk bersedia bekerja dengan teknologi akan datang,” jelas beliau, dan menambah bahawa kerajaan perlu mempertimbangkan dasar dan geran R&D bagi menggalakkan usahawan dan pengilang untuk ikut serta dalam pembangunan e-mobiliti.

Laporan tersebut juga menyebut bahawa dasar EV yang jelas juga perlu mengikut-sertakan sebuah garis masa untuk kerajaan menghentikan pengeluaran kenderaan dengan enjin pembakaran dalaman, seperti yang telah dipersetujui oleh banyak negara ketika ini. Shahrol setuju, bahawa Malaysia perlu mendidik warga umum tentang kos subsidi minyak dan mewujudkan sebuah pelan untuk perlahan-lahan menaikkan harganya agar orang tidak lagi menggunakan kenderaan enjin konvensional. “Ini boleh dimulakan dengan mengenakan cas bagi kenderaan dengan enjin konvensional jika memasuki pusat bandar, serta adakan garis masa untuk melaksanakan cukai karbon, mungkin bermula dari tahun 2025.”

Aishah pula bagaimanapun berpendapat mengharamkan terus kenderaan dengan enjin konvensoional bukanlah satu idea yang bagus dan akan menyusahkan kerajaan dalam pilihanraya, memandangkan kumpulan berpendapatan rendah masih perlu mengakses kenderaan yang lebih mampu milik tersebut.

Cadangan pengecualian cukai tersebut telah menjadi pemangkin kepada perkembangan menggalakkan dalam sektor automotif, dengan syarikat seperti Mercedes-Benz mengumumkan barisan kenderaan EV mereka akan memasuki pasaran di sini bermula tahun depan. Bagi pengeluar kenderaan tempatan, Proton juga telah mengesahkan pembangunan kenderaan dengan teknologi hibrid, plug-in hybrid dan EV penuh, sementara Perodua kini sedang menjalankan kajian pasaran terhadap kenderaan hibrid.

The post Malaysia tiada dasar EV jelas selain kecualikan cukai appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

Read More

Original Article: paultan.org

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Automotive

Smartlane Di NKVE – Lorong Kecemasan Dibuka Pada Waktu Puncak, Setia Alam Ke Shah Alam, 60 Km/j

Published

on


Smartlane di NKVE – lorong kecemasan dibuka pada waktu puncak, Setia Alam ke Shah Alam, 60 km/j

Jangan ‘rasa marah’ dan terus merakamkan foto untuk ditularkan sekiranya anda ternampak barisan kereta melalui lorong kecemasan di lebuhraya NKVE, pada waktu puncak.

Ini adalah kerana PLUS Berhad, selaku pengendali NKVE, telah mendapat ‘lampu hijau’ daripada Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan polis, untuk menguji keberkesanan “Smartlane” bagi mengatasi aliran trafik sepanjang waktu puncak. Di mana dalam tempoh waktu puncak tersebut, lorong kecemasan dibuka sebagai laluan tambahan sementara untuk menambah kapasiti lorong dan membantu melancarkan aliran trafik.

Buat masa ini Smartlane sedang diuji di NKVE dari Setia Alam ke Shah Alam, iaitu dari KM 3.2 hingga KM 9.2 arah utara, dari jam 6.30 pagi hingga 9.30 pagi pada Isnin hingga Jumaat kecuali cuti am. Had kelajuan yang ditetapkan ialah 60 km/j. Ujian ini akan dilaksanakan sehingga 23 Januari 2022.

Sebenarnya, Smartlane ini bukanlah baru dilaksanakan. Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) menjelaskan ujian tersebut sepatutnya bermula pada Oktober 2019, namun ditangguhkan ke Mac 2020. Walau bagaimana pun, ketika itu, negara sedang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), jadi tidak perlulah lorong tambahan tersebut. Namun disebabkan sekarang semua sektor telah kembali beroperasi dan sesi persekolahan juga kembali dibuka, maka kesesakan trafik kembali ‘bermaharajalela’. Justeru, ujian Smartlane diteruskan sehingga waktu yang ditetapkan.

JSPT terpaksa menjelaskan perkara ini kerana terdapat video yang ditularkan pada awal minggu ini yang memaparkan kenderaan menggunakan lorong kecemasan tersebut. “Papan tanda dengan maklumat Smartlane telah dipasang di laluan itu supaya tidak berlaku salah faham dalam kalangan pengguna lebuh raya,” kata JSPT sambil berharap agar pengguna jalan raya akan lebih prihatin terhadap papan tanda jalan dan memastikan fakta tersebut adalah sahih sebelum memuat naik kandungan ke laman sosial media.

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

Previous Post: 1996 Mitsubishi Eclipse from 2001’s The Fast and the Furious is going up for auction – RM522k estimated
Next Post: Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Read More

Original Post: paultan.org

Continue Reading

Automotive

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD Dilancar Di M’sia Bersama Varian 1.8G, 1.8V CKD, Dari RM123k-RM137k

Published

on


Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid CKD dilancar di M’sia bersama varian 1.8G, 1.8V CKD, dari RM123k-RM137k

Selepas tempahannya dibuka seawal Oktober 2021, kemudian rupa dan spesifikasinya didedahkan Isnin lalu, hari ini secara rasmi Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid dilancarkan untuk pasaran Malaysia. Varian lebih mesra alam ini dihasilkan secara pemasangan tempatan (CKD), dan pelancaran hari ini turut disertai bersama versi CKD untuk varian petrol penuh 1.8G dan 1.8V.

Oleh itu, kini pembeli boleh memilih tiga varian Corolla Cross CKD di Malaysia bermula dengan varian paling asas petrol 1.8G pada harga RM123,000, varian pertengahan juga dengan enjin petrol 1.8V berharga RM129,000, manakala varian paling tinggi sekarang adalah 1.8 Hybrid yang dijual pada harga RM136,550. Untuk rekod, Toyota Corolla Cross yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Thailand sebelum ini dijual pada harga bermula RM124,000 untuk model 1.8G dan RM134,000 bagi model 1.8V.

Kesemua angka-angka yang dinyatakan ini adalah harga atas jalan tanpa insuran, termasuk pengecualian cukai jualan sepenuhnya untuk model-model CKD sehingga akhir Jun tahun ini. Ia juga diberikan perlindungan waranti selama lima-tahun tanpa had perbatuan.

Manakala model 1.8 Hybrid pula diberikan perlindungan menyeluruh untuk sistem hibrid berkenaan (termasuk bateri, inverter dan juga unit pengurusan kawalan kuasa) selama lapan-tahun tanpa had perbatuan. Pembeli juga boleh memanjangkan perlindungan waranti tersebut dua tahun lebih lama (10-tahun secara keseluruhan) dengan bayaran tambahan RM2,950.

Corolla Cross merupakan model pertama Toyota yang diasaskan dari platform baharu Toyota New Global Architecture (TNGA) yang dipasang di Malaysia, menerusi fasiliti terkini UMW Toyota Motors yang terletak di Bukit Raja, Shah Alam. Selain dari harganya yang lebih murah, model petrol versi CKD ini turut menampilkan beberapa tingkat taraf kelengkapan.

Untuk model petrol penuh, kedua-dua model 1.8G dan 1.8V masih menerima enjin 2ZR-FE 1.8 liter Dual VVT-i yang menghasilkan kuasa 139 PS pada takat 6,400 rpm dan tork maksima 172 Nm pada takat 4,000 rpm. Ia digandingkan dengan kotak gear CVT yang diberikan tujuh-kelajuan maya dengan mod manual, bagi memacu hanya roda hadapan.

Manakala bagi model 1.8 Hybrid pula, ia menerima unit rangkaian kuasa hibrid elektrik Toyota generasi keempat, terdiri dari enjin kitaran Atkinson 2ZR-FXE 1.8 liter empat silinder berkuasa 98 PS pada takat 5,200 rpm dan tork maksima 142 Nm pada takat 3,600 rpm, bersama motor elektrik berkuasa 72 PS dan tork maksima 163 Nm.

Secara keseluruhan, sistem ini menghasilkan kuasa gabungan 122 PS bagi memacu roda hadapan menerusi kotak gear automatik E-CVT, tanpa menampilkan sebarang kelajuan maya. Motor elektrik pada model hibrid ini menerima kuasa dari bateri nikel logam hidrat berkapasti 6.5 Ah yang ditempatkan di bawah tempat duduk belakang, membolehkan ia mengekalkan ruang kapasiti but belakang.

Unit rangkaian kuasa ini menyediakan tiga mod pemanduan iaitu mod Eco yang memberikan penggunaan bahan api paling efisien, mod Sport untuk pemanduan lebih agresif serta mod EV yang memberikan pemanduan menggunakan kuasa elektrik sepenuhnya dengan enjin petrol dimatikan terus. Secara keseluruhan Corolla Cross Hybrid ini mampu mencapai penggunaan bahan api 23.3 km/l.

Menurut UMWT ketika sesi pandu uji Corolla Cross Hybrid untuk media pada awal minggu ini, kabin model 1.8 Hybrid ini adalah lebih enam desibel lebih senyap berbanding versi petrol penuh ketika ia memecut sepenuhnya, serta empat (hadapan) dan tujuh (belakang) desibel lebih senyap ketika bergerak dengan halaju malar 60 km/j.

Malah prestasi untuk versi hibrid ini juga lebih baik dari versi petrol kerana model 1.8 Hybrid ini mampu memecut dari 0-50 km/j 2.1 saat lebih pantas; 0-80 km/j 1.7 saat lebih pantas; 0-100 km/j 0.9 saat lebih pantas berbanding Corolla Cross 1.8G dan 1.8V.

Bagi model 1.8G, ia kini dibekalkan dengan lampu hadapan LED secara standard dengan fungsi follow-me-home, tetapi masih mengekalkan rim 17-inci dengan tayar 215/60R17. Kesemua varian Toyota Corolla Cross untuk pasaran Malaysia kini menerima perincian standard termasuk lampu kabus LED hadapan dan belakang, pengelap cermin automatik, cermin hadapan akustik, lampu belakang LED, cermin sisi elektrik (auto-lipat, larasan automatik ketika undur), dilengkapi rel bumbung yang boleh menampung beban sebanyak 70 kg serta penderia kaki untuk membuka pintu tailgate belakang.

Untuk model 1.8V dan 1.8 Hybrid, ia dipadankan dengan rim aloi 18-inci dengan tayar 225/50R18. Model CKD ini juga menyaksikan tayar Michelin Primacy 4 yang dipadankan pada model CBU sebelumnya digantikan dengan tayar Toyo Proxes CR1 yang didakwa memberikan penggunaan bahan api serta keselesaan yang lebih baik. Model kumpulan pertama CKD ini hanya akan diberikan port USB-A di belakang, dan ia akan digantikan dengan port USB-C bermula Februari nanti.

Manakala bagi model 1.8 Hybrid, ia menerima lampu hadapan Bi-LED dengan serlahan biru bersama lencana-lencana Hybrid pada badan bagi membezakannya dari dua model varian petrol lebih rendah.

Pada bahagian kabin, kedua-dua model petrol penuh menerima skrin pelbagai info berwarna TFT 4.2-inci pada panel instrumen, sistem pendingin hawa automatik zon tunggal. Untuk model asas 1.8G, roda sterengnya menampilkan butang untuk sistem cruise control biasa selain butang kawalan sistem audio, telefon dan lain-lain.

Manakala untuk semua varian, kabin Corolla Cross ini didatangkan standard dengan tempat duduk upholsteri kulit hitam dengan fungsi larasan kuasa lapan-hala bagi sebelah pemandu serta fungsi lipat nisbah 60:40 dengan larasan rebah kebelakang satu langkah untuk tempat duduk belakang.

Sistem infotainmen juga adalah seragam untuk semua varian SUV segmen-B ini, yang terdiri dari skrin sesentuh kapasitif Display Audio sembilan-inci yang menyokong hubungan Apple CarPlay, Android Auto, Miracast, USB dan Bluetooth, serta menerima enam pembesar suara.

Bagi model 1.8V dan 1.8 Hybrid, ia diberikan stereng dengan butang cruise control adaptif dan bantuan pengesan lorong (kerana dibekalkan dengan sistem Toyota Safety Sense), serta sistem pencahayaan pada pintu hadapan, pemegang cawan dan tray tengah.

Khas untuk varian tertinggi 1.8 Hybrid, ia hadir dengan skrin pelbagai info berwarna TFT lebih besar bersaiz tujuh-inci, sistem pendingin hawa automatik dua zon, dan juga cermin padang belakang elektrokromik.

Varian Hybrid bagi Corolla Cross pasaran Malaysia ini masih tidak menampilkan brek parkir elektronik, dan dia masih menggunakan brek parkir manual menggunakan pedal kaki seperti model petrol. Namun ia diberikan karpet kaki serlahan biru bagi menandakan ia adalah varian lebih mesra alam.

Untuk keselamatan, kesemua varian Corolla Cross pasaran Malaysia menerima kelengkapan standard termasuk Pemantau Titik Buta (BSM) dengan Amaran Lintasan Trafik Belakang (RCTA), Bantuan Mula Mendaki dan Sistem Amaran Tekanan Tayar (TPWS). Kelengkapan keselamatan standard lain yang turut dibekalkan termasuk tujuh-beg udara, cagak tempat duduk keselamatan kanak-kanak Isofix di belakang serta penderia parkir hadapan dan belakang.

Seperti yang disebutkan tadi, model 1.8V dan 1.8 Hybrid dibekalkan dengan sistem bantuan pemanduan Toyota Safety Sense (TSS) yang menampilkan fungsi seperti Sistem Pra-Perlanggaran (PCS), Amaran Penukaran Lorong (LDA) dengan Bantuan Stereng, cruise control adaptif/Kawalan Melayar Radar Dinamik (DRCC), Bantuan Pengesan Lorong (LTA) dan Lampu Tinggi Automatik (AHB).

Sistem kamera perakam digital (DVR atau dashcam) untuk bahagian hadapan adalah standard untuk kesemua varian. Namun untuk mereka yang mahukan unit perakam sebelah belakang, ia turut ditawarkan sebagai ciri opsyen. UMW Toyota turut menawarkan fungsi pengecas telefon pintar tanpa wayar untuk semua varian Corolla Cross, juga dengan bayaran tambahan.

Ketiga-tiga varian Corolla Cross pasaran Malaysia ini juga diberikan sistem telematik kenderaan (VTS) secara standard. Ia adalah sistem yang mampu untuk menjejaki kedudukan kenderaan menggunakan isyarat GSM/GPS. Sekiranya kereta dicuri, pusat panggilan 24/7 akan dapat mengesannya dengan segera dan memaklumkan pihak berkuasa untuk tindakan pantas. Ciri ini ditawarkan dengan langganan percuma selama tiga tahun.

Lima warna badan ditawarkan untuk model 1.8 Hybrid ini termasuk Red Mica Metallic, Nebula Blue Metallic, Platinum White Pearl, Silver Metallic serta warna eksklusif Celestite Grey Metallic. Setiap pembelian model ini datang sekali dengan waranti pengeluar selama lima-tahun.

GALERI: Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid 2022

GALERI: Gambar rasmi Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid 2022

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

Previous Post: Smartlane di NKVE – lorong kecemasan dibuka pada waktu puncak, Setia Alam ke Shah Alam, 60 km/j
Next Post: Toyota Corolla Cross Hybrid launched in Malaysia – petrol-electric joins new CKD range; RM123k-RM137k

Read More

Original Post: paultan.org

Continue Reading

Automotive

Toyota GR GT3 Concept Revealed – Customer Race Car

Published

on


Toyota GR GT3 Concept revealed – customer race car

Click to enlarge

The big news from Toyota Gazoo Racing (TGR) at the Tokyo Auto Salon 2022, which opens today at the Makuhari Messe, is the GRMN Yaris, a GR Yaris that has been further tuned. Limited to just 500 units for Japan, the GRMN Yaris is lighter, hotter and ships with branded goodies from Recaro, Bilstien and BBS.

Here’s its more mysterious fellow debutant. The GR GT3 Concept is described as a racing-dedicated concept car that incorporates the knowledge and tech TGR has gained in motorsports (Toyota fields factory teams in WRC rallying and World Endurance Championship, WEC). It’s a bespoke GT3-class race car that might be commercialised rather than the other way round – adapting a road car to be a race car.

Click to enlarge

“TGR is committed to further accelerating customer motorsports activities to make the world of motorsports sustainable. Promoting ‘driver first’ car development and with a desire to provide attractive cars that customers participating in GT3, which is the pinnacle of customer motorsports, would choose, TGR has unveiled the GR GT3 Concept,” TGR said.

TGR says that by commercialising motorsports cars over merely adapting production vehicles for use in motorsports, it intends to “use feedback and technologies refined through participation in various motorsports activities to develop both GT3 and mass-production cars and further promote making ever-better motorsports-bred cars,” citing the acclaimed GR Yaris as an example.

Click to enlarge

Future super sports car to sit on top of the GR range? What do you think of the GR GT3 Concept? The long hood and pushed back cab shape reminds me of the AMG GT. What’s a GT3-class race car like? Check out the 992 Porsche 911 GT3 Cup, BMW M4 GT3, Audi R8 LMS GT3 evo II, Acura NSX GT3 Evo22 and the Mercedes-AMG GT3.

Now you see why Toyota, which is led by a petrolhead and is committed to racing and drivers cars, must have one of its own. When this comes to life, expect to see it in Japan’s Super GT as well.

Danny Tan loves driving as much as he loves a certain herbal meat soup, and sweet engine music as much as drum beats. He has been in the auto industry since 2006, previously filling the pages of two motoring magazines before joining this website. Enjoys detailing the experience more than the technical details.

Previous Post: Toyota Noah dan Voxy 2022 didedahkan – harga mula RM97k di Jepun, lebih luas, 7-8 tempat duduk, TNGA
Next Post: VIDEO: 2022 Honda Civic FE in Malaysia, from RM126k

Read More

Original Post: paultan.org

Continue Reading

Trending

Merablue.com